Kapcsolat

 

 

 

Riport a cégvezetővel

Növekvő szeméthegy - újrafeldolgozás a válságban

 

Gondban vannak a hazai hulladékfeldolgozók, ami miatt a hulladékudvarok működése is ellehetetlenülhet. A gazdasági válság hatására több feldolgozó is csökkenti, sőt egy-két hónapra le is állítja termelését, visszafogva ezzel hulladékfelvásárlását is. Az udvarokon közben egyre gyűlik a szemét.

A balatonfűzfői székhelyű Poly-Pack 2000 Kft. több éve foglalkozik a hőre lágyuló polietilén és polipropilén anyagok gyűjtésével és regranulálásával. A kft. ügyvezetője Stricz Péter elmondta, tavaly szélesítették vállalkozásuk profilját, egy tömlő extruziós gépet állítottak üzembe, ami a műanyag zúzalékból képes leheletvékony szatyrot, szemeteszsákot vagy akár a mezőgazdaságban is használatos fóliát készíteni. "Nálunk is visszaesett a termelés, de nem ez a legnagyobb baj" - mondja az ügyvezető. "A nyersanyag iránti kereslet csökkenésével az eredeti műanyag ára is csökkent, így egyre kevésbé éri meg hulladékkal foglalkozni. A TVK régebben háromszáz forintot kért a tiszta műanyag kilójáért, az újrahasznosított körülbelül százhatvan forintra jött ki. Most ott tartunk, hogy a tiszta műanyag kerül százhatvan forintba, az újrahasznosított pedig, - mire feldolgozható állapotba kerül - százhúszba. Így már elgondolkozik a vállalkozó azon, megéri-e elindítani a válogató és aprító gépeit" - mondja Stricz Péter. A műanyaghulladék ára tisztaság- és minőségfüggő: a mai, nyomott árakon egy kiló átlagos tisztaságú, nem válogatott műanyag - nem PET palack - ára húsz-harminc forint között mozog. A tisztítási folyamat ára egy kilóra vetítve szintén húsz forint, míg a regranulálás hetven-nyolcvan forint. Így lesz egy kiló másodlagos alapanyag ára száz-százhúsz forint.

A Poly-Pack 2000 Kft. havonta nyolcvan-százhúsz tonna műanyag hulladékot kezel. Ennek egy részét a környék hulladékkezelőitől vásárolja, másik részét saját gyűjtésből szerzi be. "A termelés csökkenésével mi is kevesebb szemetet tudunk feldolgozni, akár csak az ország többi újrahasznosító üzeme. Mindenki arra vár, hogy újra legyen kereslet; félünk bármit is lépni ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben" - mondja Stricz Péter.

Sikeres pályázat

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Műanyagipari gépek vásárlása, ezáltal új munkahelyek teremtése Litéren

2012. június 1.

A „POLY–PACK 2000”Kft. 15,48 millió forint uniós támogatást nyert a „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztése” címűpályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A 38,7 millió forint összköltségvetésűprojekt keretén belül 3 db műanyagipari gépet vásárolt a vállalkozás litéri telephelyére. A „POLY –PACK 2000” Kft. 2000-ben alakult műanyag fólia gyártás főtevékenységgel a balatonfűzfői ipartelepen. A cég telephelyén jelenleg két üzemben 1088 m²-en folyik a termelés és raktározás. Egyikben a csomagoló üzem, másikban pedig a műanyag feldolgozó üzem található, amelyekhez tartozik egy-egy raktár is ahol az eladásra kerülő termékeket tárolja a Kft. A vállalkozás termékskáláján szerepel darálék, regranulátum, ipari csomagolók, hentesáru csomagolók, fólia termékek, takaró fóliák, szemeteszsákok simára, vagy redőzöttre hegesztett különbözővastagságban, tömlők, amely mindig a megállapodás szerinti méretben és színekben készülnek. A„POLY-PACK 2000”Kft. által tervezett projekt megvalósításának szükségességét indokolta, hogy a hulladékkezelési és feldolgozási tevékenység végzéséhez szükséges géppark (elsődlegesen a daráló és regranuláló kapacitás) nem volt elegendő, hiszen az egyre növekvő beérkező anyagmennyiség és a növekvő számú megrendelések miatt szükség volt a kapacitás bővítése – egy új darálógép, regranuláló és konfekcionáló vásárlásával és üzembe helyezésével. A regranuláló gépsor és a daráló üzem behelyezésére 2012.01.25-én, míg a konfekcionáló gép üzem behelyezésére 2012.03.29-én került sor. A cégvezetés a környezetkímélő megoldások lehetőségét kutatva csatlakozott a Környezetipari Klaszter tagságához.

 

Bevezető

 

Cégünk 2000-ben alakult műanyag fólia gyártás főtevékenységgel a balatonfűzfői ipartelepen. Termékeinket ekkor még tiszta polietilén alapanyagból állítottuk elő. Termékpalettánk 2001-ben bővült, élelmiszer csomagolásra alkalmas, fóliázott papírt kezdtünk gyártani az ehhez szükséges ipari környezet megteremtését követően. A hentesáru csomagolókat különböző méretben, a vevők igénye szerinti nyomdázással is gyártjuk. Gépparkunk bővítésével mára fóliatömlőt és síkfóliát is készítünk, a megrendelő kérése alapján különböző méretben, vastagságban is színben. de konfekcionálást is vállalunk. Új technológia alkalmazásával visszadolgozott, azaz regranulált alapanyagból is állítunk elő termékeket. A környezet védelmét célzó újítás lényege, hogy számtalan alkalmazás nem követeli meg az elsődleges alapanyag használatát, mint pl. a hulladékgyűjtő csomagolóeszközök, a mezőgazdasági takarófóliák. Kezdeményezésünket a hazai piac olyan mértékű érdeklődéssel fogadta, hogy az újabb fejlesztést eredményezett. A szükséges hulladékkezelői engedélyek megszerzését követően megkezdtük az újrahasznosítható PET feldolgozását. Kapcsolatrendszerünk szélesítésével olyan mennyiségű hulladék regranulálása vált lehetővé, hogy annak belföldi forgalmazását is megkezdhettük. A műanyag csomagolóeszközök e kicsi szegmensén belül is nap mint nap újabb kihívások elé kerülünk. Meggyőződésünk, hogy visszadolgozott alapanyagaink révén már eddig is komoly lépéseket tettünk a környezet védelmében, s noha termékeink jelentős része nem termékdíjas, folyamatosan figyeljük az újítási lehetőségeket. Így születhetnek új termékeink egy-egy hazai ötlet fejlesztéseként létrejött adalékanyagok alkalmazásával. Települési zöldhulladék szelektív begyűjtéséhez már készítünk biológiailag lebomló zsákokat. E műanyag kedvező tulajdonsága további alkalmazási lehetőségeket tesz lehetővé. A kiélezett versenyhelyzetben ma még csak fontolgatjuk a szagtalanító adalékkal gyártott szemeteszsákok piaci bevezetését, melynek sikere nagymértékben függ a lakosság fizetőképes keresletének alakulásától. Cégvezetésünk környezetkímélő megoldások lehetőségét kutatva csatlakozott a Környezetipari Klaszter tagságához. A Nitrokémia Zrt kezdeményezése, a biotechnológiai ipar megvalósítása a balatonűzfői telephelyen vállalkozásunk számára is új alternatívákat jelenthet a lebomló műanyagok alkalmazásában.

 

A cég múltja

Ide kattintva a régi honlapunk érhető el >>>